trobila

Predmet: trobenta, pozavna, rog in ostala nizka trobila

Učitelja trobil sta: Janez Lorber, BA in Marko Slavič.

Predmet trobenta in pozavna spadata v skupino trobil in glasbeno izobraževanje teh predmetov na osnovni glasbeni šoli traja skupaj osem let. Sestavljeno je iz dveh stopenj. Nižjo, ki traja šest let in višjo, ki traja dodatno dve leti.

Šolanje od učenca zahteva veliko vaje in truda.

Učenec skozi šolanje razvija posluh, notni zapis, občutek za glasbo, predvsem pa se nauči pravilne tehnike igranja na trobento. Zadnje zahteva tudi dobro fizično pripravljenost, saj je pri igranju aktivno celotno telo. Učenec se nauči pravilne drže, dihanja, pihanja in nasploh pravilnega igranja glede na notni zapis.

Učenci sodelujejo na oddelčnih in javnih šolskih nastopih, revijah glasbenih šol Štajerske in Pomurja, ostalih izven šolskih nastopih in drugih javnih prireditvah. Učenci imajo pri pouku trobente tudi korepeticije, da se naučijo skupne igre. Prav tako imajo možnost igranja v komorni skupini.

Učenci višjih razredov se v skladu s predmetnikom vključijo še v Pihalni orkester Glasbene šole Gornja Radgona, kjer si pridobijo znanja ansambelske in orkestrske igre.

Posamezniki se udeležujejo tudi regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj.

Učenci tega predmeta pridobijo vso potrebno strokovno znanje in tako imajo odprta vrata, da nadaljujejo poklicno glasbeno pot na Konservatoriju za glasbo v Mariboru in Ljubljani, smer trobenta.