GODALA

Predmet: violina in viola

V tem oddelku poučujeta violino učitelja Dejan Zorman, prof. in Anja Kolarič. Prav violinski oddelek je v zadnjih letih presegel vsa pričakovanja, tako na kvalitativnem in kvantitativnem nivoju.

Violina je instrument s katerim se lahko izrazi vso naše počutje. Kot so že učenci spoznali, poskušamo na tak način razumeti violino in se ji čimbolj približati. Tako lahko spoznajo svoje igranje in sam instrument iz drugačnega vidika. Seveda pa je potrebno veliko vaje, da lahko delamo na tak način.

Violina je najvišje zveneče godalo. V to skupino spada zato, ker nanjo godemo z lokom. Ima štiri strune, ki so oglašene po kvintnem krogu – G;D;A;E. Kaj pa se da izvabiti iz teh strun, vam bodo pokazali današnji in bodoči učenci violinskega oddelka Glasbene šole Gornja Radgona.

Na violinskem oddelku pa delujejo tudi komorne zasedbe, ki so sestavljene iz dveh ali več učencev. Najbolj zanimiva zasedba violinskega oddelka je vsekakor godalni orkester. Sestavljen je iz učencev od tretjega pa do osmega razreda. Tukaj se učenci naučijo skupne orkestrske igre.

V letošnjem šolskem letu bomo imeli kar nekaj nastopov, kjer se bodo učenci lahko predstavili. Kdaj bodo nastopi lahko vidite na naši spletni strani, ki vas sproti obvešča o dogajanjih na Glasbeni šoli Gornja Radgona.

Prednost našega zavoda je tudi v tem, da si vsi mladi kandidati lahko za uspešen začetek izposodijo inštrument v šoli.

Dejan Zorman, prof.; učitelj violine in dirigent GO GŠGR